Camu camu

Alle informatie over Camu Camu


Camu Camu (Myrciaria dubia) is een struikachtige boom die te vinden is aan de rivieroevers in Peru, Brazilië, Colombia, Ecuador en Bolivia. De vrucht is roodpaars en heeft iets weg van een kers. Tot voor kort werd de vrucht eigenlijk alleen gebruikt als visaas. En de dode takken als brandhout. Tegenwoordig vind je camu camu in drankjes, lollies en snoep. Camu camu is een Peruaans exportproduct met Japan als de grootste afnemer.

De camu camu heeft een buitengewoon hoog gehalte vitamine C. Voor zover bekend bevat de vrucht het hoogste gehalte vitamine C ter wereld, op de voet gevolgd door de ‘Kakadu pruim’ (Terminalia ferdinandiana) uit Australië. Naast vitamine C bevat de vrucht ook flavonoïden. Vitamine C wordt beter opgenomen als het gecombineerd wordt met bioflavonoïden. Het zal dan ook geen toeval zijn van natuurlijke vitamine-C-bronnen ook veel bioflavonoïden bevatten.

2521.jpg 

Gebruik

In Zuid Amerika verwerkt men de boomschors van de camu camu in zogenaamde ‘aguardiente’ ofwel dranken met veertig tot vijftig procent alchohol. Zeker is in ieder geval dat de vrucht een natuurlijke bron van vitamine C is en dat verklaart dan ook de groeiende populariteit in de westerse wereld. Helaas mogen wij in verband met nieuwe Europese regelgeving consumenten niet uitleggen waar dit Superfood voor gebruikt kan worden.

 

Natuurlijke vitamine C of supplement?

Voedingssupplementen bevatten vaak allergenen zoals maïs, soja, gluten of synthetische kleur- geur- en smaakstoffen. Bij overgevoeligheid voor deze producten, is het gebruik van supplementen geen optie. Daarnaast is het belangrijk dat vitamine C als ascorbaatvorm gebruikt wordt en niet als ascorbinezuur. In ascorbaatvorm wordt de vitamine C beter opgenomen, en is de vitamine C niet zuur meer hetgeen beter is voor tandglazuur en de maagwand. Bovendien is vitamine C in het lichaam werkzaam als L-ascorbaat of L-dehydroascorbaat. Dus tenzij specifiek genoemd wordt dat het supplement ascorbaat bevat, is de kans groot dat het supplement ascorbinezuur bevat.

Bij een natuurlijke vitamine-C-bron zijn deze nadelen natuurlijk niet aan de orde.

Inhoud

  • Vitamine C
  • Flavonoïden
  • Aminozuur
  • Polyfenol (tannine)

Hebt u interesse in camu camu? Op de website van VoordeligVitaal bestelt u dit superfruit.