Cranberries

Alle informatie over Cranberries


De cranberry, of grote veenbes, is een exoot in Nederland. Van oorsprong komt de bes uit Noord Amerika en volgens de overlevering spoelde er in 1845 een vat met bessen aan op Terschelling. Op Terschelling draagt de cranberry dan ook de naam van de vinder van dat vat: Pieter-Sipkes. De plant heet Pieter-Sipkesheide. De plant is in Nederland ontdekt door botanicus Franciscus Holkema. Terschelling is een van de weinige plekken in Nederland waar de cranberry veelvuldig voorkomt. Op Vlieland, een paar gebieden op de grens van Friesland en Drenthe en in het Noordhollandse Wormer- en Jisperveld wordt de veenbes ook gevonden.

Scheurbuik

Vroeger gebruikte men de cranberry als middel tegen scheurbuik op lange zeereizen. Scheurbuik is het gevolg van een langdurig gebrek aan vitamine C. De werkzame stof in Vitamine C heet ascorbinezuur wat afgeleid is van a-scorbus. Scheurbuik is een verbastering van het Latijnse woord scorbus en a-scorbus betekent ‘tegen scheurbuik’.

2544.jpg

Gebruik

Helaas mogen wij in verband met nieuwe Europese regelgeving consumenten niet uitleggen waar dit Superfood voor gebruikt kan worden.

Inhoud

De cranberry bevat:

  • Mineralen: kalium 530, natrium 20, calcium 130, fosfor 80, magnesium 55, jodium 0,05, zwavel 50, chloride 40, ijzer 4, mangaan 6, koper 4
  • Vitaminen: A 40 IE, vitamine C 10,5 - 7,5 mg/100 gram, vitamine B complex:

 

Wilt u cranberries bestellen? Dit kan op de website van VoordeligVitaal.