Chia zaden

Alle informatie over Chia zaden


Het woord chia betekent ‘vettig’. Chia is een afgeleide van het woord ‘chian’ uit de taal van de Nahua, een volk dat afstamt van de Azteken. Het zaadje komt oorspronkelijk uit Mexico en Guatamala. De plant dankt de botanische naam Salvia hispanica aan een van de meest invloedrijke botanici die we kennen: Linnaeus.

Chia zaden worden al lang gebruikt. Azteekse krijgers aten de zaden tijdens de jacht en overleveringen vertellen over andere indianenstammen die chia zaden mengen met water. Men vermoedt dat de Spaanse veroveraars chiazaad hebben geïmporteerd naar Europa rond 1521.

2522.jpg

Nieuw voedsel

In 2009 keurde de Europese Unie (EU) chia goed als novel food, waardoor het als veilig voedsel gezien wordt. Novel food zijn ‘nieuwe voedingsmiddelen’ en ingrediënten die niet eerder in de EU als voedingsmiddel werden verkocht. De European Food Safety Authority is verantwoordelijk voor de controle van ook deze nieuwe voedingsmiddelen.

Gebruik

Chia is veel gebruikt landbouwproduct in Zuid-Amerika. Maar ook Australië is een grote producent. Chiazaad dankt de populariteit aan het hoge gehalte omega-3 vetzuren. Het zaadje heet ook niet voor niets ‘vettig’. Chiazaad kan rauw gegeten worden. Soms wordt meel verrijkt met gemalen chia zaden maar het wordt ook toegevoegd aan water, vruchtensappen of gelei en pudding. Chiakiemen gebruikt u net als alfalfa: in een salade of op brood.

Inhoud

  • Proteïne
  • Vet
  • Voedingsvezel
  • Calcium
  • Fosfor
  • Mangaan
  • Kalium
  • Natrium

Waar u chia zaden kunt bestellen? Bij VoordeligVitaal bijvoorbeeld.