Goji-bessen

Alle informatie over Goji bessen


De goji-bes is de vrucht van de boksdoorn ofwel Lycium barbarum. De boksdoorn behoort tot de nachtschadefamilie net als de tomaat en de aardappel. Rond 800 na Christus wordt de struik door monniken in de Himalaya ontdekt, en al gauw merkt men de goede invloed van de bessen op de gezondheid. In België echter, wordt de plant als gevaarlijk beschouwd en mag deze niet in voedingsmiddelen gebruikt worden. De bessen en bast van de boksdoorn mogen daarentegen wèl in voedingsmiddelen gebruikt worden.

Vanwege de doorns is de plant zeer geschikt als haagplant. Daar wordt de boksdoorn dan ook veelvuldig voor gebruikt. In China teelt men de bessen op grote schaal op plantages in de provincie Ninxia. Het plukken gebeurt handmatig. Chinezen consumeren zelf veel goji-bessen en exporteren een klein deel ervan. U vindt de goji-bes terug in vruchtensappen.

2524.jpg

Gebruik

De vruchten zitten vol met goede voedingsstoffen. Denk aan vitaminen, aminozuren, caroteen, polysachariden en rutine. De bes is zowel gedroogd als vers te gebruiken. Bijvoorbeeld in salades, als tussendoortje of in de soep. Maar ook in een smoothie of yoghurt met muesli, muffins en gewoon als thee.

Helaas mogen wij in verband met nieuwe Europese regelgeving consumenten niet uitleggen waar dit Superfood voor gebruikt kan worden.

Waarschuwing: Gebruikt u bloedverdunners of medicijnen voor diabetes en uw bloeddruk, dan wordt afgeraden de goji-bes te consumeren.

Inhoud

De goji-bes bevat:

  • Spoorelementen,
  • amino-zuren,
  • vitamines,
  • polysacchariden en monosacchariden,
  • onverzadigde vetzuren,
  • beta-sitosterol en andere phytosterolen,
  • carotenoïden, inclusief beta-caroteen en zeaxanthine, luteine, lycopene en cryptoxanthine,
  • polyfenolen (antioxidant).

Bent u geïnteresseerd in goji bessen? Op de website van VoordeligVitaal bestelt u dit superfruit.