Kokosolie

Alle informatie over kokosolie

Kokosolie [oleum cocos] is olie gemaakt van het witte vruchtvlees ofwel kopra van de kokosnoot. Door de kopra te persen, komt de olie vrij. Kokosolie is wat anders dan kokosmelk of kokoswater. Vierge kokosolie heeft een smeltpunt van rond de 24 tot 26 graden. Daarom is de ‘olie’ in Nederland gestold, dus een vet. Maar in tropische gebieden is de vierge olie vloeibaar. U kunt kokosolie kopen bij vele natuurwinkels, ook online zijn er veel aanbieders.

Kokosolie is zeer geschikt voor gebruik bij hoge temperaturen. Kokosolie heeft een hoger rookpunt dan olijfolie. Het rookpunt is de temperatuur waarbij de olie begint te ontbinden. De olie begint dan te roken of te branden, krijgt een onplezierige smaak wat er vrij komt is walm en acroleina. Deze laatste twee stoffen zijn giftig. Door de aanwezigheid van verzadigde vetzuren wordt kokosolie minder snel ranzig: er ontstaan minder snel vrije radicalen.

2546.jpg

Gebruik van cocosolie

Babyvoeding: Een voordeel van kokosolie is dat het veel ‘Medium Chain Tryglycerides’ [MCT’s] bevat. MCT’s ofwel middellangeketenvetzuren worden gemakkelijk door de darmen verwerkt en worden daarom gebruikt in babyvoeding.
Medicijnen: De olie wordt als toevoeging gebruikt voor mensen die moeite hebben met zogeheten langeketenvetzuren te verwerken.
Energiedrankjes: MCT’s worden maar voor een klein deel opgeslagen als vet en worden gemakkelijk omgezet in energie, daardoor vindt u kokosolie veel terug in energiedrankjes.
Ook wordt kokosolie gebruikt bij de productie van snoepgoed en cosmetica.

Qua gezondheid: Helaas mogen wij in verband met nieuwe Europese regelgeving consumenten niet uitleggen waar cocosolie voor gebruikt kan worden.

Thuis kunt u online kokosolie kopen en gebruiken:

  • als smeersel op brood gebruiken,
  • om in te bakken, wokken of frituren.

Inhoud

Kokosolie bevat onder andere:

  • Laurinezuur
  • Caprinezuur
  • Boterzuur
  • Myristinezuur

Wilt u kokosolie kopen ? Bestel deze dan bij VoordeligVitaal.